+603-6188 4064 11C, Jalan SG 3/17, Pusat Bandar Taman Seri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Program Dakwah

Yayasan Muslimin menjalankan atau membangunkan aktivitinya melalui program-program dalam bidang dakwah, pendidikan, kebajikan dan pembangunan sosioekonomi ummah. Yayasan Muslimin bekerjasama dengan NGO lain dalam usaha menjayakan program-program yang diatur.

Projek ar-Rahman (Pemangkin Pembangungan Ummah)

Untuk membantu anggota masyarakat yang bermasaalah agar  dapat menjalani penghidupan sebagai seorang insan biasa yang mengabdikan diri kepada Allah swt sepanjang hayatnya. Masalah yang sering dihadapi anggota masyarakat ialah  ketagihan dadah, lepasan penjara, remaja/ pelajar bermasalah, keluarga bermasalah, dan para pendidik serta bakal  pendakwah.

Peserta di bawah projek ini akan melalui proses-proses pemulihan, dan bimbingan selepas pemulihan (after care). Proses bimbingan selepas pemulihan melibatkan aktiviti latihan dan motivasi untuk membolehkan peserta berdikari. Puncak kepada program ini ialah ‘Kembara Ke Tanah Suci (Umrah)’.

Dalam proses selepas pemulihan (after care) ini peserta dibimbing, mengikut minat dan kecenderungan masing-masing, dalam membina penghidupan bermuamalat. Peserta diberi penekanan dalam bidang ekonomi agar mereka boleh menyara penghidupan sendiri sepanjang hayat dalam suasana kehidupan yang baru yang lebih terjamin. Mereka juga dilatih bagi menjadi rakan pembimbing kepada rakan-rakan mereka yang menghadapi masalah yang sama.

Aktiviti muamalat yang terlibat adalah sektor pertanian, penternakan dan perkhidmatan. Akhirnya, berasaskan ‘Taubat – Ibadat – Khidmat – Muamalat’ menjadi modul kepada pendidik atau pendakwah dalam menghadapi anggota masyarakat bermasalah.

Program “Masyarakat Penyayang (Sharing is Caring)” yang dilaksanakan insya-Allah memberi impak yang memberansangkan dalam usaha membantu masyarakat keluar dari sesuatu permasalahan hidup.

Perkampungan ‘pemulihan’ yang sedang diusahakan di bawah Projek al-Rahman ini bertempat di Rumah Penawar Desa Manzil, Lot 6133, Parit 10, Mukim Sungai Panjang, 45200, Sabak Bernam, Selangor. Manakala perkampungan ‘bimbingan selepas pemulihan (after care)’ pula bertempat di Rumah Penawar Batang Kali, Lot 2050, Jalan Lama Genting, 4300 Batang Kali, Selangor.

Aktiviti Ziarah

Untuk menjadi sebuah organisasi yang dekat di hati masyarakat, Yayasan Muslimin melakukan aktiviti ziarah berkunjung ke beberapa penempatan/organisasi bagi menjalin silaturrahim. Daripada aktiviti ziarah itu, rasa empati dan simpati dapat dihayati oleh peserta ziarah. Antara tempat kunjungan ialah;

• Kampung Orang Asli Ulu Batu, Ulu Yam, Selangor;

• Rumah Kebajikan Warga Emas; dan

• Wad Pediatrik Hospital Kuala Lumpur.